Vitamín D není jednou látkou. Jedná se o komplex sloučenin, zařazovaných do skupiny kalciferolů. Praktický význam mají pouze vitamín D2 neboli ergokalciferol a vitamín D3 označovaný jako cholekalciferol. Vznikají v kůži působením ultrafialového záření.
___
___
Jak se projevuje nedostatek vitamínu D - příznaky, projevy, symptomy
Nedostatek vitamínu D u dětí
Nedostatek vitamínu D u dětí je nejnebezpečnější, jelikož může závažně
- poškodit růst kostí, zubů a chrupavek. Způsobuje onemocnění známé jako
- křivice neboli rachitis, jehož následky jsou křehkost, lámavost a deformace kostí. Název získala v dávné minulosti, kdy se dětem z neznámých příčin křivily končetiny. Prvními příznaky bývá
- svalová slabost,
- zpomalený růst,
- apatie
- podrážděnost. Při přehlížení tohoto problému se brzy začnou
- kosti lehce lámat a deformovat, protože v kostech začne převažovat chrupavčitá hmota.
Nedostatek vitamínu D u dospělých
U dospělých vede nedostatek vitamínu D k onemocnění zvanému
- osteomalacie. Kosti se stávají křehké a lámavé kvůli nedostatečnému ukládání vápníku do kosti. Nedostatečné ukládání vápníku způsobuje jejich demineralizaci.
- Pobolívání kostí v zimních měsících - u lidí po třicítce může být prvním varováním před nastupujícícm odvápňováním kostí, které může mít příčinu v nízkém přívodu tohoto vitamínu do těla. Také léčba kortikosteroidy může vyvolat odvápnění kostí a nedostatek vitamínu D.
Další informace o vitamínu D
Jak název napovídá, vitamín D - cholekalciferol - má svůj původ v tolik obávaném cholesterolu. Jedná se o bezbarvé krystalické látky rozpustné v tucích. Jsou poměrně stálé při vyšších teplotách, na světle a za přístupu vzduchu se rozkládají. K rozkladu nedochází, jsou-li rozpuštěné v oleji. Obsahuje-li připravované jídlo tuk, jsou ztráty vitamínu D při zpracování malé.
Aktivita tohoto vitamínu se uvádí v mezinárodních jednotkách a platí přepočet, kdy 1 μg = 40 m.j.
Denní potřeba vitamínu D
Děti 10 μg, dospělí 15 μg. Podrobnější dělení podle věkových kategorií se neuvádí. Takovéto množství stačí tělo vytvořit v kůži na obličeji a rukou při běžném pohybu na slunci. Uvádí se, že 1 cm2 naší pokožky dokáže při optimálních podmínkách slunečního svitu vyprodukovat asi 18 m.j. účinného vitamínu D za den. Horší situace nastává v zimních měsících, neboť slunečního svitu je málo a dostatečný přísun vitamínu D není možno potravou zajistit.
Doporučená denní dávka vitamínu D je v ČR stanovena vyhláškou na 5 μg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 10 μg.
Při současném podávání vyšších dávek vitamínu D s mlékem může nastat zvýšené vylučování hořčíku.
Biochemická aktivita
Vitamín D vzniklý v kůži vlivem UV záření je krví transportován do jater, kde dochází k jeho částečné přeměně, která je dokončena v ledvinách. Vzniklé látky se svou biochemickou aktivitou spíše podobají hormonům. Jednou z těchto látek je kalcitriol. Tato látka zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a tím zajišťuje zvýšený přísun z potravy.
Dokáže však také část vylučovaného vápníku a fosforu vrátit zpět do krve. Je-li vitamínu D nadbytek, je obsah obou prvků vysoký a projeví se to již zmiňovaným selháním ledvin. K poruchám v hospodaření s vápníkem nemusí dojít pouze z důvodů nedostatku vitamínu D, ale i poruchou v tvorbě kalcitrolu v ledvinách. K tomuto projevu může dojít při chronickém selhání ledvin a u lidí odkázaných na činnost umělé ledviny.
Cholekalciferol
Na našem trhu se objevuje celá řada doplňků výživy, které vitamín D obsahují. Je však nutné varovat před neuváženým dávkováním. V každém případě je opodstatněnost konzumace takových přípravků vhodné konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.