Syndrom zvýšené propustnosti střeva (anglicky leaky gut syndrome) představuje chorobný stav, kdy se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto "díry" mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly. Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla.
___
___
Čím častěji jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje, až může vyústit v řadu závažných onemocnění. Čím častěji tedy jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje až může vyústit v řadu závažných onemocnění.
Test potravinové intolerance testuje 96 druhů potravin, měřením imunoglobulínové formace. Výsledkem testu je doporučení potravin, které můžeme jíst bez omezení a zároveň doporučení těch, které bychom měli úplně vyloučit. Díky tomuto zjištění lze tedy velmi snadno sestavit tu nejvhodnější dietu, která je též nejúčinnější léčbou.
Léčba: Při správné dietě dochází velmi rychle ke zlepšení celkového stavu. K rychlejší léčbě pak přispívají látky, které dokáží nejen upravit trávení, ale i zrekonstruovat porušenou střevní flóru - jako jsou probiotika a prebiotika, L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny - DHA, GLA.
Jak se projevuje syndrom propustného střeva, syndrom zvýšené propustnosti střeva (leaky gut syndrome) - příznaky, projevy, symptomy
Potravinová alergie
protilátky se vzbouří proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projeví velmi rychle po požití dané potraviny. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), zvětšením jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.
Potravinová intolerance
bohužel tento stav je velmi složité včas rozpoznat, jelikož se projevuje velice nenápadně. Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Je způsobena nedostatkem nebo absencí látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin, tělo není schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývají enzymy štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).
Další symptomy "syndromu děravého střeva":
-
nedostatek minerálů v těle
-
kandidóza (přemnožení houby Candida, která normálně žije v našem trávícím traktu)
-
kožní vyrážky
-
nadýmání a plynatost
-
časté průjmy nebo zácpa
-
porucha imunity
-
porucha paměti
-
poruchy soustředění
-
náladovost a podrážděnost
-
úzkost
-
únava