Akrylamid (anglicky acrylamide) je sloučenina, která se do povědomí společnosti dostala teprve nedávno, konkrétně v roce 2002, kdy bylo oficiálně publikováno, že je zodpovědná za škodlivost připálených potravin. Nejvíce náchylné jsou škrobnaté potraviny, které jsou připravovány pražením, smažením či pečením.
___
___
Akrylamid se v potravinách běžně nevyskytuje, ale vytváří se v nich, pokud jsou nesprávně tepelně upravovány. Chemicky vzniká reakcí mezi bílkovinami a sacharidy, pokud jsou vystaveny teplotě nad 180°C za nepřítomnosti vody. Zdrojem je však i špatně pražená káva a cigaretový kouř.
Na základě studie Švédských odborníků bylo vydáno prohlášení Světové zdravotnické organizace, které upravuje podmínky pro výrobu smažených potravin. Zcela zamezit však vzniku akrylamidu při výrobě takovýchto produktů nelze.
Přítomnost akrylamidu v potravinách je signalizována hnědnutím konkrétní potraviny.
Jak se projevuje vliv akrylamidu na lidské zdraví - příznaky, projevy, symptomy, následky
- v nadměrných dávkách může akrylamid způsobovat:
- rakovinu - je klasifikován jako pravděpodobný karcinogen pro člověka
- neplodnost
- působí negativně na nervový systém
- může způsobit malátnost
- může způsobit halucinace
- může způsobit necitlivost periferních částí těla
- může způsobit ataxie (porucha koordinace pohybů)
Potaviny s akrylamidem - obrázek, fotografie
obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019