Ochratoxin A (zkratka OTA) je toxická látka, která je přítomná v nesprávně skladovaných kávových zrnech, arašídech, rozinkách apod. semenech. Ochratoxin A je uvolňován plícní a ovlivňuje chuť a vůni potraviny. Ochratoxin A má také zásadní vliv na lidské zdraví
__
__
Např. do káva se OTA dostane několika různými cestami. Příkladem může být, když se káva umaže od hlíny a plísně, které jsou v půdě, se dostanou až na kávové zrno. Zástupcem těchto plísní je nejčastěji Aspergillus ochraceous a také některé plísně rodu Penicillium. Pokud je zrno navíc již před kontaktem s půdou nějak poškozeno, je přechod plísně mnohem snadnější. Dalším faktorem, který podpoří perzistování plísně v kávě, je vlhko, takže kávě rozhodně neprospívá např. dlouhé cestování.
Poprvé byla přítomnost ochratoxinu A v kávě objevena v roce 1988 a Světová organizace pro zemědělství a výživu vydala směrnice pro dodržování správných postupů pro přepravu a uskladňování kávových zrn.
Účinky ochratoxinu A - příznaky, projevy, symptomy
- poškození jater
- poškození ledvin až jejich selhání (obzvl. při ihnalaci ochratoxinu A)
- kancerogenní účinky - hrozba rakoviny
- alergie, alergické reakce
- alergická bronchopulmonální aspergilóza
- zánět (zápal) plic a snížení plicní funkce
- zánět vedlejších nosních dutin (paranazálních dutin)
Ochratoxin A - obrázky, fotografie
obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019